Bilder från bageriet (28 februari)
28 februari
Halllåååå!
Idag var både min klass och treorna i bageriet. Det var kul! :)
Jag började med att temperera mörk choklad som jag ska skulle ha till dekorer. gjorde även hallon marmelad godis och så hjälpte jag även till med att klippa polkagrisar.
Blev faktiskt nöjd över resultatet och över choklad lektionen. Känner mig lite stolt för jag gjorde verkligen något hela tiden, inte en sak utan några stycken! :D
Choklad och konfektyr är kul när man är duktig i det ämnet annars är det helt okej.
Därefter stack hela min klass upp till Ringsberg, restaurang skolan för att äta 2 rättes för att en lärare skulle sluta i bageriet idag.
Det var verkligen riktigt gott, mums!
Första rätten var grillad biff med verde sås (spansk) med rostad palsternacka/kantareller.
Efterrätten var kladdkaka med grädde och färska bär!
Väl tillbaka till skolan gjorde jag kokt vaniljkräm och förberedde en bröd-deg till i morgon bitti.
Ja det var vad jag har gjort! Nu ska jag snart hem och jobba så bloggar i morgon.
//Eve
25/2-13
Hej och förlåt för att jag inte har bloggat så ofta de senaste dagarna. Har varit ganska upptagen och jobbat halva lovet så har inte hunnit :(
Idag hade vi ivä och vi tränade på att kavla på smör, så kallade smördegar. Vi skulle inte bara göra treslag utan även ett 4slag. Haha var ganska roligt för man kunde tror att vi var i en träslöjd för det lät så mycket när alla slog på sina stenhårda smör :)
Moment två vi skulle göra var att planera en tårta vi skulle göra nästa vecka. Alla skulle göra en varsin men två av samma sort. (2 var)
Det är inga vanliga prinsesstårtor nu utan tårtor med flera moment i.
Min tårta heter CHOCOTTA och innehåller bland annat mördeg, chokladbotten. Fyllningen består av chokladmousse och vaniljpannacotta! Det ska bli riktigt kul och jag ser verkligen fram emot att göra detta!! :D
Ha en fortsatt bra dag! Kram Eve

Lite mera choooklaaad i livet !
I skolan lär vi oss inte bara göra oss deserter, bröd och andra småkakor. Vi lär oss även som jag har skrivit tidigare , temperera choklad då man arbetar med chokladen i tre steg.
Jag hade tänkt visa vad man kan göra med chokladen efter dessa tre steg.
Det kallas chokladdekorer som man kan dekorera mousetårtor och bakelser med och det ser tio gånger finare ut då!
Här är några bilder på hur chokladdekorer kan se ut! :)
Ha en fortsatt bra dag! :)
Jordgubb och vaniljpannacotta!
Blev som rubriken säger, Jordgubb och vaniljpannacotta!
Recept för 2-3 personer: 1dl vispgrädde
1dl mjölk
1tsk vaniljsocker och en halv vaniljstång.
2stk gelatinblad
1/4dl jordgubbsaft (ej färdigblandad)
Såhär gör du: Lägg ett gelatinblad i iskallt vatten. Värm saften och vattnet i en kastrull.
Rör ner gelatinbladet i den varma saften. Lägg i några jordgubbar i den formen du ska servera pannacottan i.
Häll sedan i saften och låt stå i kyl i minst 2 h.
Blanda vispgrääden, mjölken och vaniljen i en kastrull och låt koka upp. Dra bort från spisen och lägg i gelatinbladet. Rör tills den har löst upp sig. Låt den svalna lite innan du häller den i serverings-formen.
Häll i formarna och låt dem stå i iskallt vattenbad för att gelet inte ska lösas upp.
Låt stå i kyl i minst 2 h.
Innan servering: Skär en jordgubb på mitten och lägg den på panncottan.
Ha en fortsatt trevlig söndagskväll! Kram Eve♥
PANNACOTTA
Har tänkt göra pannacotta idag och det är väldigt enkelt att säga vad det är. Det är en gräddig dessert med gelatin som konsistens.Man kan även smaktsätta dem om man vill.
Har gjort två pannacottor hemma, tidigare.
Den första var med smak av mintkrokant och den andra var med hallon och med egengjord chokladsås till.
Idag har jag tänkt göra med smak av vanilj och hur det blir och vad jag ska ha till den får ni se sen. :)
På bilden: Mintkrokant-pannacotta med hallon och snöfrosting med smak av vanilj!
Ingredienser: (4-6 personer)
3stk gelatinblad
5dl vispgrädde
150g finhackad mintkrikant (marabou)
Granering hallon och florsocker
Såhär gör du: 1) Lägg gelatin i iskallt vatten
2) Finhacka chokladen
3) Häll i grädden i en kastrull och koka upp
4) Tillsätt chokladen. Tag kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen.
Rör tills dem har löst upp.
5) Sila pannacottan i portionsformar. Ställ dem sedan i kylen. Minst 2 h
6) Innan servering: Lägg hallon vackert på pannacottan.
7) Sikta lite florsocker på hallonen. (Liknar snö)
Vill du servera detta extra fint till en middag så passar dessert vin som dricka till ochmynt blad som topping.
På bilden: Hallon-pannacotta med egengjord chokladsås och hallon!
Ingridienser: (4 personer)
4dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
3,4 dl socker
160g hallon
1 1/2 stk gelatinblad.
Såhär gör du pannacottan:
Lägg gelatinen i iskallt vatten.
Mixa hallonen till en slät puré.
Koka upp grädden och vaniljsockret.
Häll ner sockret, har svag värme på plattan i ungefär 3-5 minuter. Rör om då och då.
Dra bort kastrullen från plattan. Häll i hallon purén,och gelatinbladen.
Rör tlls gelatinet har löst upp sig.
Sila pannacottan och häll i det i portions glas. Låt stå i kylen i minst 2h. (Gärna mer)
Chokladsås:
250g Vispgrädde (2.5dl)
75g socker (3.4 dl)
37.5 g kakao (2/3 dl)
6g smör/margarin
Vispa ut kakaon i lite mer än hälften av grädden.
Resten av grädden, smör och socker kokas upp.
Häll i grädde och kakaoblandningen. Låt koka i några minuter.
Silas och kyles ner så fort som möjligt.
När både pannacottan och chokladsåsen har stelnat till häller du chokladsåsen över pannacotttan.
Serveras med färska/frysta hallon.
Dessa två pannacottor är jättegoda och passar bra som en efterrätt! :)
Bloggar sen om hur min nya panncotta blev! Har det bäst! Kram Eve♥
sötsaker♥
Hej! Idag är vi lediga från skolan, lovdag. Det är vi även nästa vecka då det är sportlov! :D
Om jag hinner ska jag baka något hemma. Kanske någon pannacotta eller Tiramisou. Älskar dessa två desseter och dem är väldigt enkla att göra!
Igår var det alla♥dag och då var det fullt upp i bageriet. Vi hade bland annat en beställning på 200 praliner, men vi hade redan gjort några men fler fick det bli! Det var vad jag fick göra.
Jag gjorde trillingnötter som skulle vara formade som hjärtan. Det gick inte så bra med att tempera chokladen från början. (detta innebär att man jobbar med den i tre steg tills den har en viss temp. Detta för att det ska vara lättare att göra tex choklad-dekorer). Jag körde på ljus-choklad. Då ska den ha 45-50 grader först, därefter 27-28 och tillsist 31. Är inte säker nu men på ett ungefär ska det vara den tempen.
Det blev ganska många från början men när alla går och tar (även jag) så blir färre kvar. Dem är verkligen sjukt goda!
Treorna gjorde likadana alla♥dag bakelser som vi gjorde förra året. Dem blev väldigt fina när jag tog en bild från min systemkamera så att en av våra lärare frågade om hon fick lägga upp dem på vår skolas hemsida. Det är kul när det uppskattas! :)
I morgon ska jag jobba men om jag hinner kanske jag gör någon av desserterna som jag skrev innan eller så blir det på söndag.
Ha en trevlig helg! Kram Eve!
Mycket skulle vara ♥-format! :)
Pappas födelsedag!
Rubriken stämmer! Idag fylLer min pappa år och överRaskningen jag hade tänkt göra idag var en mycket speciell tårta till han men tyvärr blev det inte av. Har haft en " bad day" kan man säga. Först skulle jag printa ut mina cv angående sommarjobb. Då strular den maskinen och därefter låstes mitt lösenord för att logga in på datorn, sig. Detta drog även ut på tiden.
När jag väl var i bageriet och tänkte börja med tårtan så hände en liten grej som gjorde mig upprörd så jag stack hem. Jag kunde Iinte på något sätt fortsätta med tårtan och det var något jag verkligen hade sett fram emot att göra idag, så jag stack och lämnade ut mina cv i stället.
Pappa har iaf fått en stor fin blomma utav mig och blivit grattad! :)
I morgon är det alla♥dag men för mig som är singel blir det inte så mycket firande. jag får se vad bageriet bjuder på istället. :)
Ha en trevlig kväll!
//Eve
Fjol årets alla♥dag bakelser :)
12 februari 2013
Hade mitt ivä igår morse men kunde tyvärr inte göra något inlägg igår. Var ganska uptagen med andra saker.
Vi hade lite repetion på Creme caramell, creme brulee och hur man gör mouse. Vi fick även testa på något nytt som jag länge har velat göra, nämligen Petit choux. ( uttalas som pette jouer).
Det är en liten dessert man kan få efter en trevlig middag, på en restaurang och är väldigt enkel att göra.
Den innehåller bara 4 ingredienser: Vatten, Smör, vetemjöl och ägg.
Väldigt lätt och göra, smakar inte så mycket men man kan alltid fylla den med lite vaniljkräm/grädde, bär och andra godsaker.
Vill du göra det hemma så är mängden av det du ska följande:
Vatten: 660g
Smör: 200g
Vetemjöl: 400g
Ägg 700g
Börja med at koka upp vatten och smör. Blanda i mjölet i det kokande vattnet.
Rör om i kastrullen tills mjölet släpper kanterna. Det ska bli som en fast boll.
Lägg därefter massan i en bunke och kör i äggen i omgångar och vispa med degkrokar.
Låt massan bli slät och kör på ganska hög hastighet, ej max.
Spritsa upp i valfri form. Använd gärna en krusig tyll (form redskap till spritsen)
Gräddas i ugnen i ca 20 minuter, 220 grader.
Ja såhär ser dem ut innan dem ska gräddas i ugnen. Jag körde på hjärtan för att det är alla♥dag snart!
I morgon fyller min pappa år, så jag ska göra en väldigt speciel grej till han då. Det blir jag och treorna i bageriet, för min klass är bara där måndagar, torsdagar och fredagar. Ta även med mig systemkameran för bättre bilder så missa inte detta men till dess får ni alla ha en riktig toppen "semle dag"! :)
Crossianter
Du behöver 1000g vetemjöl
110g socker
20 g salt
40g jäst
600g smör
Blanda allt (ej smöret) först på låg växel därefter kan du öka den och blanda till en deg som inte fullt har utvecklat gluten
Förvara helst degen övertäckt med plast i kyl över natten. Det går att göra direkt efter bara om man har förberet alla ingredienser och haft dem i kyl innan. Detta för att undvika att det jäser i från dig och det är lättare att arbeta med den senare.
Kavla ut degen till en rektangel som är 8mm tjock. Slå smöret till 8mm tjock platta och lägg den i mitten. Vik sedan in kanterna på degen och vik ett treslag.
(det är lättast om man skiva upp små rutor och "pussla" ihop allt som på bilden)
Nu har jag gjort ETT av TRE treslag! När du har gjort det så ska den ligga på en plåt och in i kylen i 10-15 min. Gärna längre!
För att du ska komma ihåg hur många treslag du har gjort kan man lägga lite mjöl på bakbordet och dra ett sträck, Bara ett tips :)
När man har gjort dessa tre slag ska degen kavlas ner till 2.5mm och i skolan använder vi oss utav en kavlingsmaskin. Gör man det hemma så då gäller det att ta i hehe ;)
När du har gjort detta ska du skära den på mitten och därefter skära sick.sack som små trianglar och därefter rulla dem till små gifflar.
Vill du ha en fyllning tex choklad så kan man lägga små bitar där det är bredast. Originalet är ju neutarala.
Såhär ser dem ut när dem är rullade och klara. Nu Väntas bara jäsning och avbakning!
Nu är dem avbakade och såhär blev dem! :D
Lycka till och så hörs vi snart!
Det jag kommer skriva här efter blir:
*från ivä:et
*Pappas tårta
Kram Eve :)
Om ni undrar varför texten är ibland stor och ibland liten är det en inställning som strular men kommer byta tema snarty och då ska jag ändra detta!
Äntligen FREDAG! :D
Ja äntligen är det fredag, skönt!
Veckan i skolan avslutades nästan somma förra veckan. Blev en till budapest-tårta och ännu fler crossianter men även lite chokladdekoer från min sida medan andra gjorde semlor och doptårtor, med mera :)
Glöm inte att den 12 februari nästa vecka är det semledagen OCH min namnsdag! ;)
Samirs tårta-beställd
Här har vi samir!
Det gäller att vara fokuserad när man gör crossianter :)
Hur man gör dessa från början tänkte jag skriva om på söndag! :)
Färdig crossiant
Chokladdekor , spiral
Min budapest-tårta.beställd :)
Chokladdekorerna som är på tårtan har jag också gjort.
Lakris och vitchokladmousetårta med chokladbotten
En av 4 ikadana doptårtor som var beställda idag .
Alla bilderna är tagna med min systemkamera: Nikon D5100
TREVLIG HELG PÅ ER ALLIHOPA KRAM Eve!♥
Recept!
ChokladBiskvier:
Botten: 250g mandelmassa
150g strösocker (1.5 dl)
2 äggvitor
Smörkräm: 1 äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g smör
2 dl smält choklad.
In i kylen en stund så att krämen har stelnat sen doppas dem i mörk choklad.
Vill du tex göra med smak utav päron/citron är det bara att byta ut chokladen mot tex citron /päron puré och i med karamell färg. :)
Päronbiskvier
Bullar med krossad choklad&Vanilj
20stk bullar.
Till dig som älskar choklad!
150g smör
5dl mjölk
50g jäst
1dl socker
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100g smör (rumstemp)
2dl florsocker
1msk vaniljsocker
200g mörk /ljus choklad, grovhackad.
Granering:
1ägg
florsocker
20g mörk smält choklad.
Hur gör man?
1) Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm detta till ca 37grader.
2) smula jästen i en skål/bunke, Häll över degvätskan och lös upp jästen.
tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under handuk i ca 40 min.
3) Rör ihop ingredienserna utom det hackade chokladen til fyllningen.
4) Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela den i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel.
5) Bred på fyllningen och strl över den hackade chokladen.
6) Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i 10 lika tjocka bitar.
Lägg dem med snittytan upp i en långpanna med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7) Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 15-20 min, tills dem har fått en fin färg.
8) Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad.
Pudra med forsocker och häll den sälta chokladen över med en sprits.
Sjukt, underbart goda chokladbullar! :D
I morgon tar jag med mig min systemkamera Nikon D5100 till bageriet i skolan och ta lite bilder , missa inte detta! :)
Desserter!
Börjar veckan med cheesecake och italienska desserter på morgonen. Hemma blev det en kladdiga kladdkaka med syrran!
Tiramisu, recept:
250g macarponeost
50g socker
3dl vispgrädde
4stk äggulor
ca 24 stk savoardikex
1.5 msk Amaretto
4msk starkt kaffe
Kakao till dekor
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Vispa äggulor, socker och osten till en fast kräm.
3. Vänd ihop krämen med grädden
4. Blanda kaffe och amaretto.
5. Lägg ett lager kex i botten på serveringsformen. (kaffekopp eller någon liten skål)
6. Droppa kaffe/amaretto blandningen över kexen, ej för mycket.
7. Lägg mascarponekräm över kexen
8. Upprepa i ett lager till.
9. Låt formen stå i kyl i minst 1.5 timme innan servering.
10. Pudra kakao över och servera.
Lovar er, detta är en underbar krämig dessert jag någonsin har ätit! :D
Passionsfrukt Tiramisu.
Recept:
6stk passionsfrukter
3stk äggulor
1.5 dl socker
450g Macarponeost
1stk vaniljstång
4msk starkt kaffe
12tk Savoiardikex (finns i en vanlig matbutik)
3dl grädde
Kakao
6dl jordgubbar
2msk Amaretto
Såhär gör du:
1. Ta ut innehållet från passionsfrukterna
2. Blanda Amaretton och kaffet
3. Vispa ägg, märgen ur vaniljstången och socker luftigt och rör i passionsfrukten.
4. Blanda ihop med osten
5. Rör i grovhackade jordgubbar.
Lägg kexen i botten av formen. Häll över/droppa kaffe blandningen på kexen.
Fyll sedan formen med krämen.
Pudra över med kakao
Detta är också en riktig god dessert! :)
(Visste ni att namnet Tiramisu betyder "pigga upp mig" det är därför man har kaffe i)
Kladdkakan med syrran blev väldigt god. Blev även en god fruktsallad till som Cissi (min syster) hade gjort!
Bra Teamwork, yea! (y)
En bild på mig och min syster! :)
Bageriet!
Idag var äntigen hela klassen i bageriet som jag har sett fram emot!
Har gjort en massa saker, haft väldigt kul och är även nöjd med dagen!
Budapesttårta: Innehåller: Nötmarängsbotten,grädde, mandariner, rostad mandel, på toppen marsipan ros/blad.
För att göra kokt vaniljkräm behöver du följande: 1000g mjölk, 250g socker, 80g maizena/potatismjöl, 240g äggula (1 äggula väger ungefär 10-15g stk, beror på hur stort ägget är)
, 50g rumstemp smör och 1 vaniljstång.
Såhär gör du: 800g av mjölken och hälften av sockret (125g) kokas upp med vaniljstången. Dra av från spisen.
Resten av sockret röres samman med maizenan som sedan blandas ihop med äggulan och mjölken. (som bilden här nedan)
Använd gärna en tjockbottnad kastrull (koppar) för att undvika att det bränns fast, Funkar också med en vanlig.
När det har kokas upp häller du i äggblnadningen i kastrullen och koka upp under omrörning och konstant vispning. Låt koka någon minut under omrörning.
Tag av kastrullen från spisen. Tillsätt smöret. Rör om tills det har smällt.
Sila krämen i en fin sil/durkslag. Plastas med plastfolie för att förhindra uttorkning.
Kyles ner så fort som möjligt.
En härlig, mjuk och verkligen en god vaniljkräm som passar till alla bakverk!
Gjorde även croissanter med Samme från klassen :D
Mina VS Samirs
Aprikos fyllning (mina)
Samme! :D
Vitchoklad (Samirs)
Ha en trevlig helg och hoppas ni gillade inlägget! :)