Roligare dag kan man inte ha!

Haha den här dagen har jag haft det jätte kul!
Har skrattat med min handledare så att tårararna nästan runnit! Det hände inte så mycket på morgonen men då är man inte så vaken av sig så det jag fick göra var att glacera bullar och wienerbröd till butiken. Glacera innebär att man har glacyr på vissa kakor. Glacyr innehåller florsocker och vatten. Det blir en finare yta och kakan ser inte lika tråkig ut heller.
 
Därefter kom det kladdiga. Blir altid lika kladdig när jag ska göra muffins.
Smeten har man nämligen i en spritpåse och man kan inte har för mycket i den för då rinner det bara utanför och då blir det katastrof för min del haha. Hemma kanske man använder två skedar eller något liknande men då gör man oftast små satser och inte si och sådär 45-50 stk, det hade tagit för lång tid då.
 
Idag gjorde vi inte lika mycket bröd degar som vi gjorde igår. Idag körde vi bara på GI, eftersom det tar längst tid att göra den av alla andra bröd. Fast idag var vi snabba, så under tiden vi väntade på att dem skulle "vila" efter att vi hade rullat dem till små baugetter så tog vi fram en deg vi gjorde igår.
Den här degen är lite speciell faktiskt.
 
Den kallas Brioche och det speciella med den här degen är att den innehåller mycket ägg och smör. Först ska man köra alla ingridienser utan smöret till en deg i ungefär tio minuter sedan ska man i med smöret, i omgångar så att den hinner bearbeta allt och inte bli för styv/kladdig. När man har gjort detta ska den ligga inplastad i en till två timmar e en bunke, efter det ska man vika ner kanterna lite och in i kylenoch stå där under natten.
Vi var redan färdiga med det momentet så vi skulle bara "slå upp" den vilket betyder att vi ska fördela den i en valfri storlek och vikt. 
 
Eftersom jag bara hade sett hur man gjorde den här degen på film under skolan och gjort den en gång tidigare och min handledare hade bara hört talas om den så fick jag göra arbetet. Det var en liten utmaning men det gick jättebra! Dem blev även super goda om man har smör till! Man kan säga att dem smakar som scones. Om man tycker om det så kommer ni tycka om detta med! Till och med chefen uppskattade den och sålde resten i butiken! :)
 
Recept på Brioche: 
 
Ingredienser: Mjölk 50 gram ( 1/2 dl)
                         Jäst 40 gram (nästan en halv dl)
                         Ägg 550 gram (ska ni köra på liter mått så ta lite mer än vad receptet säger,
                                                   fast det är flytande form så kan det skilja sig från om man väger det-
                                                    och om man kör på liter mått)
                         
                          Salt: 20 gram (ungefär en-två matskedar, dock ej säker)
                          Socker 100 gram (1 dl)
                          Vetemjöl 1000 gram (1 kg)
                          Smör 500 g (1/2 kg) (funkar med margarin också)
 
Hur gör man? 1 blanda alla ingredienser utom smör till en elastisk deg. (ungefär tio min)
                         2 Smöret ska vara rums-temp, tillsätts i små portioner tills degen har arbetat in fettet.
                             Fortsätt köra den till en elastisk deg.
                         3 Täck med plast och låt stå i rums temp i två-tre timmar. (jäsning)
                         4 Slöt degen, vänd degens kanter, plasta och låt stå i kyl över natten.
                         5 Slå upp i valfri storlek och baka av. 
 
Formar som passar är: Muffinsformar (portions bitar) Sockerkaks formar , obs måste smörjas med smör/fett. (större bröd). Har ni bröd-formar funkar dem lika bra men dem ska också smörjas med fett.
 
Avbakningstemp: Små, ca 200 grader, stora 190-200 grader. Ju större form= längre tid (15-20 min)
                               Mindre form= kortare tid (10 min kanske). 
                               Dem ska ha en gyllen brun färg på toppen när dem är färdiga.
 
Serveras till frukost, lunch. 
 
 
                                                                   Före avbakning
 
 
                                                                     Efter avbakning.
 
 
                                                                  Lycka till! Kram Eve♥
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0