Individuellt ämne

Individuellt ämne innebär att man väljer till en extra kurs i skolan som man läser i åk 2 och åk 3. Man väljer en kurs för varje åkurs.
Mitt ivä som jag valde är Bageri&konditori specialisering inom tårtor och desserter. Detta är riktigt kul och jag ångrar mig verkligen inte att jag valde just det ämnet! 
Sedan jag började med den här kursen,  och vi som går den, fått göra en massa roliga, fina häftiga bakverk/desserter!
 
Förra veckan fick vi testa på att göra var något som kallas Creme caramell, Creme Brulee och Brioche.
 
Creme caramell:
 
Ingridienser:  Karamellsås: Socker 2 dl, vatten 1 dl
 
Bruléemassa: Mjölk 2 1/2 dl, Grädde 2 1/2 dl, Äggula 4 stk (en äggula väger ungefär 20-25 gram) , Ägg 3 stk, Strösocker 1.4 dl (125 g) Vaniljstång 1 stk
 
ca 7 stk 8 cm formar (sådana små dessertformar) har man sockerkaks formar räcker det med 1stk till ett recept!
Obs! ska det vara en annan form ska det vara ett hål i mitten.
 
Hur gör man? 1) Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och socker. Dra det åt sidan.
                     2) Koka socker och vatten till en gyllenbrun karamellsås ( för brun=beskt smak) 
                         såsen hälles i formen du ska använda (funkar med sockerkaks form) och vrides så
                         du får sås på alla ställen, du kan ta en form i taget för det stelnar ganska snabbt.
                         Var försiktig, ställ formarna åt sidan.
                      3) Ta upp vaniljstången. Vispa ner ägg o äggula i gräddmassan. 
                          sila massan och häll i formarna.
                      4) Ställ formarna på en plåt med höga kanter, täck med folie och ställ i ugnen.
                          Häll sedan varmt vatten i plåten så att det når upp till 2/3 av formen.
                      5) Baka av ca 50-90 minuter beroende på storlek av form.
                          massan ska vara fast även när man skakar lätt på formen. 
                          Låt svalna. Gärna till dagen efter.
                       6) Vänd upp och ner på formen på ett fat, gärna med lite högre kanter.
                           Eftersom den innehåller karamellsås.
 
 
 
 
På bilden: Creme caramell 
 
Creme Brulee: här har man vispgrädde vilket man inte har i creme caramell.
 
Ingridienser: Äggula 100g (ca 5 stk) 
                  Strösocker 90 gram ( nästan en hel dl)
                  Vaniljstång 1/2
                  Standard Mjölk 125 g (1, 1/4 dl)
                  Vispgrädde 350g ( 3.5 dl)
 
Ugnstemp: 90 grader
 
Hur gör man? 1) Koka upp vaniljstång, mjölk, grädde socker. 
                           Låt stå, ta sedan bort vanijstången.
                       2) Vispa i äggulorna.
                       3) Sila och fyll i 7 stk portionsformar, ca 8 cm i diameter (ca 2.5 cm tjockt) 
                           Sätt i ugnen  och baka av i ca 40-45 min till den har setalnat till.
                       4) Låt svalna. Kan förvaras i frys och tinas i kyl innan servering.
                       5) Innan servering strö socker på och flamma av med gasolbrännare.
 
 
 
 
 
På bilderna: Creme Brulee (ej flammade med gasolbrännare)
 
Väldig enkel desert man kan bjuda på efter en fin middag där hemma. :)
 
 
Lycka till, kram Eve♥
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0