Sommarkänsla!

Idag på ivä:et gick vi igenom hur man hör glass som kan vara gott att äta på sommaren.. Det var inte så svårt som man kanske tror. Det är bara att koka upp mjölk, grädde, glykos och vaniljstång.
Därefter vispar man äggulor och socker lite lagom luftigt för hand. Vid större mängder kan du göra det i maskin/elvisp.
När det är klart tillsätter man äggvispet i den kokta grädden och hettar upp på nytt under visning. Den ska upp till 80-82 grader och har du ingen termometer kan du göra ett rosprov. Man tar lite av "smeten" på en träslev och blåser på den. Då kommer det bildas en liten ros.
Massa får absolut inte börja kokas för då finns det en risk att äggulorna börja stelna och massan blir gryning!
Till sist silar man massan och som hälls i en skål och kyles ner så fort som möjligt.
Den bör står i kylen över natten och därefter kördes den (om man har en) i glassmaskinen.
Om inte kan man ha den i frysen men det gäller att man rör om glassen då och då.

Här har du antal mängd av det jag nyss nämnde i fall du skulle vilja testa hemma. (Givetvis kan man smaksätta med vilka smaker som helst. Tex, vill du ha choklad, ska du ha hackat det och hällt i det efter att du har hettat upp den första blandningen)
5 dl mjölk
5 dl grädde
1/2 vanilj stång (urskrapad)

10 äggulor
100g socker
100g glykos.

Det räcker till ca tio portionsformar.

Lycka till. :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0