Blåbärspaj

Recept : Mördeg. vaniljkräm och blåbär.
" Galret " som är ovanför kakan är gjort utav mördeg och är 3mm tjocka.
Kakan / pajen gräddas i 10 till 20 minuter, 175 grader!
  
Den är väldig god och jag rekomenderar den stark till dej som gillar allt från mördeg till blåbär!
Inlägget är skrivet av Cissi, Evelinas syster!

Mördeg, biskvimassa och mazarinmassa

Idag var jag hemma tidigt från skolan redan vid 13 men träffade ett par kompisar. Min syster sa redan i morse att hon ville att jag skulle göra fler vaniljdrömmar. När jag tittade i kakburken så var den helt slut. Bara på en dag hade alla kakorna gått åt, så kul!
Så jag tänkte att jag kunde göra flera men även testa några med choklad, chokladdrömmar och se om dem skulle smaka lika gott.
Blev inte bara drömmar utan tänkte att jag kunde testa göra "speglarna" som jag gjorde på skåres under praktiken. Hade ju mandelmassa hemma och recepetet för både biskvimassan och mazarinmassan innehåller ungefär samma saker så det var ganska lätt att göra allt.
 
Alltiihop gick jättebra förutom att det tog extra lång tid att göra mördegen, eftersom det gäller har rätt teknik och det tar tid och hitta det, men kakorna blev goda iaf.! Nu är skafferiet påfyllt igen så nu är alla nöjda och glada här hemma! :)
 
I morgon har jag sovmorgon till 13:30 eftersom bageri lektionen är inställd. Få se om jag gör något litet bakverk hemma eller om jag lägger upp någon bild från tidigare tillfällen jag har varit i bageriet!
 
Har en fortsatt trevlig kväll allihopa, nu ska jag sova! :)


                                                     På bilden: Vanilj&Choklad-drömmar
              Speglarna: Innehåller, äggvita, socker, mandelmassa, ägg, smör, socker, sylt och glasyr.
                                                                        Att baka är kul! :)

Resultatet på bakningen!

Det gick jätte bra allt ihop, ja iaf nästan. Tog lite längre tid än vad jag trodde med mördegen. Inte min grej fast det är jätte enkelt och gott så blir det sällan som jag har tänkt mig.
Efter mycket om och men blev den klar förstås. :)
Vaniljdrömmarna blev jätte goda och smeten till rulltårtan rann inte ut över kanterna som annars kan vara ett problem. Alltså har jag haft turen med mig idag och verkligen lyckas! 
 
Vet att syrran kommer bli glad när hon kommer hem som älskar mina vaniljdrömmar! :)
 
 
Här kommer lite bilder på bakverken! 
 



 
 
 
 
                                                                     Special rulltårtan!
 
 
                               Den speciella rulltårtan är dem fina dekorationerna jag har gjort!
 
 
Recept på rulltårta: 3 ägg
                               2 dl socker
                               2 dl vetemjöl
                               2 tsk bakpulver
                               1/2 dl mjölk
Fylls med valfri sylt.
 
Hur gör man?  Vispa ägg och socker poröst.
                        Blanda mjöl och bakpulver och häll i, tillsätt mjölken.
                        Bred ut smeten på ett bakplåtspapper med vikta kanter på en plåt.
                        Grädda i mitten av ugenen i ca 5 min.
                        Lägg upp kakan på sockrat papper och dra bort. (tips: blöt pappert med vatten=lättare)
                        Bred på med sylt och rulla ihop kakan.
 
Kan dekeoeras med grädde och bär! :)
 
Lycka till! :)
                    
 
 

Bakning på G

Japp, idag är jag ledig från jobbet viket är väldigt skönt!
Var och handlade lite ingredienser som jag tänkte ha när jag ska baka.
Var ett tag sedan jag bakad hemma men fick en ide och tänkte att jag gör något enkelt och som går fort.
 
Så det som ska göras nu är Vaniljdrömar som är gjord av en mördeg (fett och vetemjöl). Det man ska tänka på när man gör den här degen är att inte arbeta den för länge för då smula den bara och då är det inte roligt att jobba med den. Man ska bara blanda ihop alla ingredienserna helt enkelt.
 
Därfeter ska jag göra en rulltårta men den kommer bli lite speciell. 
Hur det kommer gå får ni läsa sen för nu åker förklädet på!
 
Skriver sen kram Eve♥
 
 

Hej då Skåres

Då är tre veckors praktik avklarad på skåres! 
Har haft det jätte kul, skrattat, bakat, lärt mig nya saker och så har jag haft en jätte snäll handledare också! :D
Igår gjorde jag en del dekorationer, i marsipan, som vi bland annat skulle ha till cupcaken men även till ett par bakelser som liknar en schwaldstårta, fast det var bara ett lager maräng i den bakelsen och en schwaldstårta tårta ska ha tre stycken.
 
Sedan blev det en massa vete-kransar i både mandel, pistage och kanel smak. 
Jag kom ihåg när jag började på skåres då ville jag inte "klippa" kaneterna därför att jag har aldrig varit duktig på det,  men igår så kände jag att jag hade förbättras och var ännu säkrare på hur man gjorde!
Anledningen till att man klipper kanterna är för att det är dem som gör att det likaner en fläta/krans.
 
Därefter hände det inte så mycket mer, tiden går ju så snabbt när man har roligt! :)
 
När jag skulle gå hem för dagen så stoppade chefen mig och sa att jag inte riktigt fick gå än. Då gav han mig ett kuvert med ett presentkort i. "valfri fika för två" !
Jag blev verkligen jätte glad! Under mina tre veckors praktik har jag ätit lite av det dem bakar och allt har varit super gott! Fast vem den andra personen jag ska bjuda vet jag inte ännu hehe...
 
Nästa vecka är jag i skolans bageri och då ska det bakas på hög nivå! Innan dess så blir det såklart fler inlägg så missa inte detta! Annars får ni har det så bra, kram Eve♥
 
 


 
 
 
                                                                     Marsipan-blommor
 
 
                                                                   Schwalds-bakelser
 
 
                                                                     Vetekransar i mandel
 
 
 
                                                                      Vetekransar i kanel
 
 
                                                              Kanelbullar och hallonbullar.
 
 
                                                   Mitt presentkort "valfri fika för två" på skåres! :)

Roligare dag kan man inte ha!

Haha den här dagen har jag haft det jätte kul!
Har skrattat med min handledare så att tårararna nästan runnit! Det hände inte så mycket på morgonen men då är man inte så vaken av sig så det jag fick göra var att glacera bullar och wienerbröd till butiken. Glacera innebär att man har glacyr på vissa kakor. Glacyr innehåller florsocker och vatten. Det blir en finare yta och kakan ser inte lika tråkig ut heller.
 
Därefter kom det kladdiga. Blir altid lika kladdig när jag ska göra muffins.
Smeten har man nämligen i en spritpåse och man kan inte har för mycket i den för då rinner det bara utanför och då blir det katastrof för min del haha. Hemma kanske man använder två skedar eller något liknande men då gör man oftast små satser och inte si och sådär 45-50 stk, det hade tagit för lång tid då.
 
Idag gjorde vi inte lika mycket bröd degar som vi gjorde igår. Idag körde vi bara på GI, eftersom det tar längst tid att göra den av alla andra bröd. Fast idag var vi snabba, så under tiden vi väntade på att dem skulle "vila" efter att vi hade rullat dem till små baugetter så tog vi fram en deg vi gjorde igår.
Den här degen är lite speciell faktiskt.
 
Den kallas Brioche och det speciella med den här degen är att den innehåller mycket ägg och smör. Först ska man köra alla ingridienser utan smöret till en deg i ungefär tio minuter sedan ska man i med smöret, i omgångar så att den hinner bearbeta allt och inte bli för styv/kladdig. När man har gjort detta ska den ligga inplastad i en till två timmar e en bunke, efter det ska man vika ner kanterna lite och in i kylenoch stå där under natten.
Vi var redan färdiga med det momentet så vi skulle bara "slå upp" den vilket betyder att vi ska fördela den i en valfri storlek och vikt. 
 
Eftersom jag bara hade sett hur man gjorde den här degen på film under skolan och gjort den en gång tidigare och min handledare hade bara hört talas om den så fick jag göra arbetet. Det var en liten utmaning men det gick jättebra! Dem blev även super goda om man har smör till! Man kan säga att dem smakar som scones. Om man tycker om det så kommer ni tycka om detta med! Till och med chefen uppskattade den och sålde resten i butiken! :)
 
Recept på Brioche: 
 
Ingredienser: Mjölk 50 gram ( 1/2 dl)
                         Jäst 40 gram (nästan en halv dl)
                         Ägg 550 gram (ska ni köra på liter mått så ta lite mer än vad receptet säger,
                                                   fast det är flytande form så kan det skilja sig från om man väger det-
                                                    och om man kör på liter mått)
                         
                          Salt: 20 gram (ungefär en-två matskedar, dock ej säker)
                          Socker 100 gram (1 dl)
                          Vetemjöl 1000 gram (1 kg)
                          Smör 500 g (1/2 kg) (funkar med margarin också)
 
Hur gör man? 1 blanda alla ingredienser utom smör till en elastisk deg. (ungefär tio min)
                         2 Smöret ska vara rums-temp, tillsätts i små portioner tills degen har arbetat in fettet.
                             Fortsätt köra den till en elastisk deg.
                         3 Täck med plast och låt stå i rums temp i två-tre timmar. (jäsning)
                         4 Slöt degen, vänd degens kanter, plasta och låt stå i kyl över natten.
                         5 Slå upp i valfri storlek och baka av. 
 
Formar som passar är: Muffinsformar (portions bitar) Sockerkaks formar , obs måste smörjas med smör/fett. (större bröd). Har ni bröd-formar funkar dem lika bra men dem ska också smörjas med fett.
 
Avbakningstemp: Små, ca 200 grader, stora 190-200 grader. Ju större form= längre tid (15-20 min)
                               Mindre form= kortare tid (10 min kanske). 
                               Dem ska ha en gyllen brun färg på toppen när dem är färdiga.
 
Serveras till frukost, lunch. 
 
 
                                                                   Före avbakning
 
 
                                                                     Efter avbakning.
 
 
                                                                  Lycka till! Kram Eve♥
  

Cupcaces!

Jahaop! Idag har jag bara gjort cupcaces nästan, blev även lite frallor, budapest-bottnar och morotskakor.
Detta är sista veckan jag är ute på praktik (onsdag-fredag) därefter ska jag tillbaka till bageriet i skolan. Det ska bli både kul och lite mindre kul.
Har haft två bra veckor på Skåres men än är det roliga inte slut. Har ju två dagar kvar och vad som kommer hända då vet jag inte.
Ska även bli kul att få vara i bageriet i skolan då man får träffa sina kompisar och göra ännu fler roliga saker man inte har gjort på länge. Bland annat gör jag inga tårtor/bakelser på min praktik för det gör min handledare redan kl 5 på morgonen så det är något jag ser fram emot att får göra i skolan. :)
 
Pappa berättade även att han letar efter en marmorskiva till mig där jag kan göra marsipan figurer på. Det fungerar inte lika bra att göra rosor på ett köksbord som på en marmorskiva. Hoppas han får tag på en snart. Igår var jag nämligen inne på Netto, i Älmhult, eftersom dem hade olika "utstickare", det vill säga små formar till marsipandegar. Jag köpte två stycken, en med tre olika stora blommor och en med 3 stycken mindre blad. Med dessa formar kan man dekoera bland annat tårtor/bakelser men även cupcakes och andra söt-saker. :)
 
Det var lite vad jag hade tänkt berätta idag, Blogga snart igen, höörs! :)


Dessa cupcakes är smaksatta med Lime. (Dessa blommor är från en utstickare)
Väldigt goda och har en härlig fräsch smak! 
 
Från vänster: Blåbärscupcake med choklad och strössel. 
Från höger: Noisette-Cupcake (nötkräm-smak). Med Vit/ljuschoklad.
 
 
Polly-Cupcake. (polly är en seg choklad godis) 
Frosting: Riven vitchoklad med chokladsås och en polly på toppen. :)
 
En frosting innehåller Philiadelphiaost, margarin/smör och florsocker.
Kan smaksättas med dina egna favoriter, endast fantasin som sätter gränser! :D 

Individuellt ämne

Individuellt ämne innebär att man väljer till en extra kurs i skolan som man läser i åk 2 och åk 3. Man väljer en kurs för varje åkurs.
Mitt ivä som jag valde är Bageri&konditori specialisering inom tårtor och desserter. Detta är riktigt kul och jag ångrar mig verkligen inte att jag valde just det ämnet! 
Sedan jag började med den här kursen,  och vi som går den, fått göra en massa roliga, fina häftiga bakverk/desserter!
 
Förra veckan fick vi testa på att göra var något som kallas Creme caramell, Creme Brulee och Brioche.
 
Creme caramell:
 
Ingridienser:  Karamellsås: Socker 2 dl, vatten 1 dl
 
Bruléemassa: Mjölk 2 1/2 dl, Grädde 2 1/2 dl, Äggula 4 stk (en äggula väger ungefär 20-25 gram) , Ägg 3 stk, Strösocker 1.4 dl (125 g) Vaniljstång 1 stk
 
ca 7 stk 8 cm formar (sådana små dessertformar) har man sockerkaks formar räcker det med 1stk till ett recept!
Obs! ska det vara en annan form ska det vara ett hål i mitten.
 
Hur gör man? 1) Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och socker. Dra det åt sidan.
                     2) Koka socker och vatten till en gyllenbrun karamellsås ( för brun=beskt smak) 
                         såsen hälles i formen du ska använda (funkar med sockerkaks form) och vrides så
                         du får sås på alla ställen, du kan ta en form i taget för det stelnar ganska snabbt.
                         Var försiktig, ställ formarna åt sidan.
                      3) Ta upp vaniljstången. Vispa ner ägg o äggula i gräddmassan. 
                          sila massan och häll i formarna.
                      4) Ställ formarna på en plåt med höga kanter, täck med folie och ställ i ugnen.
                          Häll sedan varmt vatten i plåten så att det når upp till 2/3 av formen.
                      5) Baka av ca 50-90 minuter beroende på storlek av form.
                          massan ska vara fast även när man skakar lätt på formen. 
                          Låt svalna. Gärna till dagen efter.
                       6) Vänd upp och ner på formen på ett fat, gärna med lite högre kanter.
                           Eftersom den innehåller karamellsås.
 
 
 
 
På bilden: Creme caramell 
 
Creme Brulee: här har man vispgrädde vilket man inte har i creme caramell.
 
Ingridienser: Äggula 100g (ca 5 stk) 
                  Strösocker 90 gram ( nästan en hel dl)
                  Vaniljstång 1/2
                  Standard Mjölk 125 g (1, 1/4 dl)
                  Vispgrädde 350g ( 3.5 dl)
 
Ugnstemp: 90 grader
 
Hur gör man? 1) Koka upp vaniljstång, mjölk, grädde socker. 
                           Låt stå, ta sedan bort vanijstången.
                       2) Vispa i äggulorna.
                       3) Sila och fyll i 7 stk portionsformar, ca 8 cm i diameter (ca 2.5 cm tjockt) 
                           Sätt i ugnen  och baka av i ca 40-45 min till den har setalnat till.
                       4) Låt svalna. Kan förvaras i frys och tinas i kyl innan servering.
                       5) Innan servering strö socker på och flamma av med gasolbrännare.
 
 
 
 
 
På bilderna: Creme Brulee (ej flammade med gasolbrännare)
 
Väldig enkel desert man kan bjuda på efter en fin middag där hemma. :)
 
 
Lycka till, kram Eve♥
 
 
 
 

Tårtor!

Sedan jag började ettan för 1.5 år sedan har jag gjort en massa goa saker i skolan. Allt från bakelser,  prinsesstårtor till en doptårta med mera!
 
Jag tänkte visa er hur dem har sett ut och vad man kan bjuda på när någon fyller år eller om man vill fira något annat roligt :)

 
 
Dessa är mina allra första marsipantårtor jag gjorde i ettan. Dem blev ganska bra för att aldrig gjort någon innan.
 
 
Den här gjorde jag förra året då min syster fyllde 13 år. Är också en vanlig prinsesstårta men den innehöll chokladmouse istället för vaniljkräm.
 
 
Den här var till pappa när han fyllde år. Eftersom han gillar sport och hejar på A.I.K. så gjorde jag en tårta han skulle gilla.
 
 
Den här tårtan passar bra till om man ska ha barnkalas! :)
 
 
 
schwaldstårta: Maräng botten, choklad och grädde. Dekorera med chokladbitar, kakao och en ros med ett blad till.
 
 
De här tårtan hade ett företag beställt en gång.
 
 
Alla tårtor kan se olika ut, fantasin sätter gränser. Här är det choklad som gäller!
 
 
Detta är min doptårta jag har gjort. Likadan fyllning som en vanlig prinses. 
Ett bra motiv till dop cermonier.
 
 
 
Det här är en hallon/passionsmousse tårta. Här är det dekoren som är viktig. Ju mer man dekoera ju godare ser den ut! 
 
Nu har ni fått lite tips och ider på hur du kan dekoera en tårta och hur och när mankan ha en! Trevlig helg på er så hörs vi snart igen! :)

Toppendag fredag!

Idag har jag haft en toppendag på Skåres!

 

Tåget var försenat så kom ungefär vid halv 9. Dagen började vi såklart med en fika. Därefter gjorde jag vetedeg och av den gjorde vi kanelbullar, mandelbullar, hallonbullar, och kransar.

 

Mitt upp i allt kom Henke, min lärare från skolan. Det var lite roligt, jag visste att han skulle komma och hälsa på men när han skulle komma hade han aldrig sagt. Då hör man helt plötsligt någon som skriker "hej" i korridoren. Jag trodde det var en som jobbade där som hälsade, så såg jag att min lärare stod där! Mina kanelbullar blev jätte bra. Dem ska väga en viss vikt och dem blev alla ungefär lika jämna, än förra gången!

 

Annars fick jag göra GI deg, en bröddeg som innehåller en massa frön.
Det var ganska jobbigt för det var ganska många vi skulle göra och det tar lång tid...

 

Dagen avslutade jag med att göra klart "speglarna" som ser så goda ut! Det är nästan som en mazarin bara det att den här "spegeln" innehåller biskvi massa viket vanliga mazariner inte gör. Fick även göra choklad cupcake med en god krämig chokladfrosting på!

Snart lägger jag upp ett inlägg med bilder på hur mina första tårtor såg ut i ettan, så bara häng kvar! :)

 

 

 
 
Den första bilden: vete bulle med hallon i, bilde numer två: Mina kransar, tredje bilden är från vänster hallon katalaner, mazariner och blåbärs katalaner, fjärde bilden:kanelbulle deg, femte bilden: Spegalarna och den sista bilden är mina cupcakes :)
 

Fredag

Hej allihopa!
Just nu ska jag egentligen vara på praktiken just nu men tåget är försenat som bara den..
När jag väl är där kommer vi börja med speglarna som ska bli roligt sen får vi se vad som händer. :)

Senare idag hade jag tänkt göra ett inlägg om hur det var första gången jag började mitt program och hur mina första tårtor såg ut. Missa inte detta! Kram eve :)


Fortsättningen på småkakorna

Som jag skrev innan skulle vi bland annat göra mazarinmassa som vi skulle ha till en kaka som kallas "spegel", men även till blåbär/hallon katalaner och vanliga mazariner. 
Vi hann bara grädda dem men inte dra över fodangen (galsyr blandat med hallon/blåbärssylt) så det blir min uppgift i morgon. 
Idag gjorde jag även käreksmums med chokladbitar och morotskaka. Dessa två kakor är något jag rekommendera att bjuda familjen eller kompisen på!  Annars har min praktik var jätte bra idag. Har en schyst handledare med som är lika pratglad som jag! :)
 
Jag börjar 8 på morgonen och slutar halv två/två varje dag. Rätt chill tid. Hade tåget gått tidigare än 7 på morgonen eller om jag bodde i Växjö hade jag börjat 5 istället. Lite tidigigare förstås men då hade jag fått göra bakelserna min handledare gör när hon börjar. Något som är väldigt kul men men det gör inte dagen sämre för det, får göra en massa andra roliga saker också! 
 
Vi hörs kram Eve! :)
 
Mazariner
 
 
Spegalarna: Runt om är biskvimassa som innehåller mandelmassa, socker och äggvita.I mitten är det mazarinmassa som innehåller mandelmassa, smör och ägg.
 
Morotskaka med frosting och kokos.♥
 
Kärleksmums♥

Småkakor

Just nu sitter jag och min handledare Linda och fikar. Snart ska vi sätta igång med mazarinmassa som vi ska ha till en kaka som liknar en spegel, katalaner med blåbär och hallonsylt! Gott och roligt ska de bli! Skriver mer sen! Kram Eve :)

Evelinas bakverk

Hej alla! 
 
Jag heter Evelina och är 17 år och bor i Älmhult. Jag går andra året på Kungsmadskolans Restaurang Livsmedel Bageri som inriktning, i Växjö. Jag jobbar på Cafe Deres i Älmhult och har jobbat där i två och ett halvt år men står bara i kassan. I somras var jag i bagerit och jobbade.
 
Mitt program är väldigt mycket praktiskt, man lär sig så mycket, allt från små kakor till bröllops tårtor! Än så länge har jag bara gjort en doptårta men det är något det med. 
 
 
Just nu är jag ute på praktik. Jag är på Skåres som ligger i Växjö och ska vara där i en vecka till. Där är jag från Onsdagar-fredagar.
Jag kommer blogga så ofta jag kan och lägga upp bilder från både skolan, praktiken, jobbet och bakverk jag gör hemma.
 
Hoppas ni kommer gilla det!
Kramar, Eve :) 
 
Jag 
Jag när jag bakar.
 En tårta från min praktik :)
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0