Recept på Agnes Limpa! :)

Skållning dagen innan (häller kokande hett vatten över mjöl)
400g vatten 
200g kornmjöl (funkar lika bra med durom , om inte ta något grövre mjöl)
 
Bortgöring (dag 2)
 
1200g vetemjöl
 
600g vatten
 
500g rågsurdeg
 
450g kornmjöl (funkar som ovan)
 
100g gul sirap
 
100g lösfrysta lingon
 
50g Bakmalt
 
50g jäst
 
35g salt
 
Dekoreras med kornmjöl (samma som ovan)
 
Kör degen till en fin och inte alt för hårt arbetad deg.
Låt degen vila i en oljad back i en timme (1h)
Väg upp bröden till 600g och vik brödet som ett wienerbröd och lägg den upp och nedvänd på mjölad bakplåtspapper. Låt den jäsa i 45-50 min därefter vänder du den upp och ned igen och bakas av i ugnen på ingångstemp 240 grader och därefter sänkes till 200 grader. Har du ånga på din ugn så ta det på några sekunder.
 
Resulltatet blev som på bilden! :)
 
                                                                        Väldigt gott!

Vi kan om vi vil!

Idag gjorde jag och Ellen klart våra tårtor som vi började med förra veckan. Till hjälp kom Sandra idag och det blev gensat mycket roligare! :D
Det blev lite strul med gelén bara men vi gjorde så gott vi kunde och blev nöjda med både tårtorna, bakelserna och chokladdekorerna vi gjorde lite snabbt! :)
 
Dock tycker jag att man inte ska säga precis vad man tycker för det kan få en att må så jävla dåligt.
Visst tycker man att personen har gjort något dåligt kan man säga det mindre negativt och man behöver inte vara på en exakt 24/7. Jag blir riktigt sur och irriterad över det. Med andra ord känner jag mig extremt värdelös.
Det konstiga är att den här personen sa till mig att att det skulle vara kul om jag gjorde lite mer färdigställande saker, som tex mina tårtor men ändå dög dem inte. Då vill jag veta vad jag ska göra för att uppfylla dem här kraven så att jag vet det till nästa gång!
 
Jag är glad att det finns personer som vet exakt hur jag känner mig just nu, ni finns alltid där!
 
Den här veckan ser ut följande: jobb onsdag, torsdag, lördag och söndag. Torsdags förmiddagen vi har i bageriet går nog bort då vi har nationella prov i engelska. Sedan får vi se vad som händer. 
 
Trevlig kväll! :)
 
//Eve 
 
 
 
 
                                                       Bra gjort tjejer, ni är toppen! :D♥

Tårtor och bakelser.

Igår var det måndag och då skulle jag , Ellen Amelia och Sandra börja med våra moussetårtor! Eftersom det bara var jag och Ellen som kom vad det vi som fick göra dem!
Det blev lite stressigt när jag skulle få ihop dekoren och Ellen var också lite osäker eller mest trött så det blev lite Stressigt kände jag men tillsammans fixade Ellen och jag det! :D
Det blev även lite mousse över så vi hällde upp det i portionsformar tillsammans med chokladbotten. :)
Tiden räckte inte till så nästa vecka ska vi dekorera tårtorna så när dem väl är klara så kommer dem bli tio gånger godare! :D
Dem innehåller: chokladbotten, limemousse och vanilj bavaroise (något krämigare, ta fram smaken bättre och innehåller inte lika mycket luft)


Marknadsgodis?

I torsdags gjorde jag klart min gjutna socker figur, det skulle bli en sköldpadda och nu ska jag bara fin slipa den lite såblir den ännu bättre :)
Ni kanske inte visste menden här sockermassan man kokar kan man även göra sockervadd av? Det är sant och det gjorde vi även. Jag gjorde två stycken en limegrön och en gul sockermassa sok blev sockervadd och så gjorde några andra det också så det blev sockervadd lite överallt, vi hade riktigt kul! :)
 
Då var det fredag idag igen och idag gjorde jag inte så mycket i bageriet. 
Jag har mest ugnsmakare, den som har koll på ugnen och dess saker som ska gräddas osv. 
Annars har jag gjort Napolion bakelser som jag aldrig har gjort tidigare. Har även dekorerat en tårta och hjälpt andra. 

Till helgen ska jag jobba. Ska ha öppning för första gången i morgon så det är lite pirrigt men det ska nog gå bra. 
På måndag igen ska jag, Ellen, Sandra och Amelia göra två moussetårtor som ska innehålla följande: chokladbotten, limemousse och vaniljmousse. När tårtorna är klara ska dem dekoreras med en viss dekorkant jag och Ellen gjorde i måndags och chokladdekorer. Ska bli kul, längtar lite redan nu. 
Ha en trevlig helg kram Eve
 
 
                                                             En massa sockervadd var det ja! ;)

 
                                                 Mina bakelser: Irish Cream och Napolion.
 
 
 

Mulen torsdag

Planeringen ser ut följande idag: göra klart ölandslimpan med samme, vetedeg- längder/kransar, fixa kladdkakorna.

Ha det bäst! // Eve


Passionvanilia

Vaniljpannacotta och passionsfrukt sås.
En ny dessert jag har gjort hemma.
Pannacottan var som vanligt god och såsen gör att det blir lite mer syrligt i smaken. :)

Trevlig helg på er! :)


Då var det FREDAG!

Japp fredag idag då och det jag började idag var att göra wienerbröd, helt själv den här gången. Jag tävlade med mig själv istället och mot tiden. Jag skulle även dra ner på spillet.
Allt gick bra till en början, sedan såg det ut som att gå fel, jag ska inte säga vad som hände. Wienerbröden bev jämna och fina och jag gjorde även en krans av det lilla spillet som över och det tog en halvtimme att göra dem och sedan 30 min i jäset och någolunda längre i ugnen eftersom det var några till som hade gjort wienerbröd så dem tog hand om ugnen och klockan.
 
Dirket efter körde jag igång en mycket rinning muffinssmet till mina cupcake!
Den här smeten ska egentligen stå i kyl över natten men det fick bli som det blev, kladdigt med andra ord, dock väldig god smet! :D
 
Medan dem var i ugnen glascerade jag mina wienerbröd och fixade till dem.
 
Klockan gock väldigt snabbt idag eftersom jag aldrig satt ner och tog en fika förens vid 11-12 tiden. Vi brukar vanligast fika runt halv tio men jag var nog inte ensam om att känna detta idag. Det blev en kort 5 min paus för min del iaf tills det var dags att göra frostingen till mina cupcakes!
 
Dem blev riktigt fina tyckte jag! :D
 
Det sista jag gjorde idag var Cream Brulé med Samme som han så gärna ville göra och det tog oss max en kvart! ;) (du kan läsa mer om det här--> http://evelinasbakverk.blogg.se/2013/january/
 
En lyckad dag hade det varit idag, har hunnit med en hel del både idag och dem andra dagarna, då vet jag att jag har lyckas! (y 
 
Ha en fortsatt bra trevlig fredagskväll för det är du värd! :*
Nu ska jag smaka av min cupcake med pappa och sedan fortsätta med en annan dessert hemma! 
 
 
                               Hallon cupcakes: Citronmuffins med hallonsylt och hallon frosting! 
 
 
 
 
 
 

Onsdag och torsdag! :)

I onsdags var jag med Amelila, från trean, som är med oss dem dagar vi har bageri, viken go tjej hon är! :)
Vi gjorde Tosca kakor från grunden, fyllde mördegs formar med mazarinmassa och så gjorde vi toscamassan två gånger eftersom den första satsen inte räckte, men det gick bara bra! 
 
Därefter gjorde vi biskvibottnar som vi hade tänkt göra citronbiskvier av men så var det någon som tog dem och gjorde med päronsmak istället. Lite tråkigt för jag har inte gjort biskvier på väldigt länge och när man har gjort det jobbiga så vill man göra det roliga med, det vill säga fyllningen och utseendet.
 
På torsdagen så hade jag tänkt göra chokladdekorer eftersom  vi ska ha ett så kallat "prov" innan slutetet av terminen där man ska visa vad man har lärt sig och jag vill gärna vara lite förbered innan dess. 
Tyvärr så hade vår lärare planerat in något helt annat, något helt oväntat.
Vi skulle få göra socker skulpturer! 
Sockerskulpturer gör man av samma recept som polkagrisar. Man kokar socker, vatten och glykos och evntuellt karamellfärg.
Det är inte så svårt, dock gäller det att vara snabb när man väl ska börja tänja ut den. Man drar ut den hela tiden för att den ska bli glansig. Det är här det gäller att vara försiktig eftersom man lätt kan bränna sig fast man har handskar på sig, vilket jag gjorde.
 
Något man också kan göra av det här sockret är att man gjuter olika formar/figurer, dock har man inte glykos i den här delen. Jag han bara börja med min mall av skulpturen och det ska bli en sköldpadda som jag ser fram emot att få göra klart nästa vecka! :D
 
                                                 Våra tosca kakor dirket från ugnen!
 
Såhär gör du tosca massan: 
Du behöver:
300g smör/margarin
1dl grädde
300g socker
100g glykos
 
250g hyvlad och rostad mandel.
 
Ingredienserna kokas till en gyllenbrun massa därefter tillsätter man mandlen.
 
                                                         Min sockermassa, med röd färg!
                                                                   Grön sockermassa.
 
 
Så här blev dem efter. Det är nu man egentligen börjar arbetar med dem dock gör man det under en speciell värme lampa. (sådan som kycklingar/griskultingar har).
Det här kan man göra under den här lampan jag nyss nämnde. Den gör sockret mjuk, töjbart och så kan man göra rosetter som på bilden.
 
                  Det här är min mall som jag ska gjuta med sockret. (ska föreställa en sköldpadda)
 
                                  Japp det var det jag gjorde i onsdags/torsdags! ///Eve :)

Sommarkänsla!

Idag på ivä:et gick vi igenom hur man hör glass som kan vara gott att äta på sommaren.. Det var inte så svårt som man kanske tror. Det är bara att koka upp mjölk, grädde, glykos och vaniljstång.
Därefter vispar man äggulor och socker lite lagom luftigt för hand. Vid större mängder kan du göra det i maskin/elvisp.
När det är klart tillsätter man äggvispet i den kokta grädden och hettar upp på nytt under visning. Den ska upp till 80-82 grader och har du ingen termometer kan du göra ett rosprov. Man tar lite av "smeten" på en träslev och blåser på den. Då kommer det bildas en liten ros.
Massa får absolut inte börja kokas för då finns det en risk att äggulorna börja stelna och massan blir gryning!
Till sist silar man massan och som hälls i en skål och kyles ner så fort som möjligt.
Den bör står i kylen över natten och därefter kördes den (om man har en) i glassmaskinen.
Om inte kan man ha den i frysen men det gäller att man rör om glassen då och då.

Här har du antal mängd av det jag nyss nämnde i fall du skulle vilja testa hemma. (Givetvis kan man smaksätta med vilka smaker som helst. Tex, vill du ha choklad, ska du ha hackat det och hällt i det efter att du har hettat upp den första blandningen)
5 dl mjölk
5 dl grädde
1/2 vanilj stång (urskrapad)

10 äggulor
100g socker
100g glykos.

Det räcker till ca tio portionsformar.

Lycka till. :)


Tillbaka i skolan

Nu är jag äntigen tillbaka i bageriet i skolan efter en veckas påsklov! 
Eftersom treorna är ute på 8 veckors praktik får vi tillbaka vår tid i bageriet vi hade på onsdagar. 
Igår försov jag mig dock eftersom jag har haft ett tufft slut på veckan som var och även en början...
Det jag han göra var rulltårtor med blåbärsylt och hallonsylt. Fick mycket beröm för dem och det är alltid kul att höra. 
Sedan förberedde jag en brödlimpa som jag inte har testat förrut.
 
Idag hade jag en lite bättre dag. Jag gjorde blåa hjärtformade marshmallows, gjorde klart mitt bröd och farin snäckor utan farin och även andra former. :)
 
Annars har min dag varit toppen. Samme gjorde min dag när jag frågade han vad som händer om man äter för mycket salt, då svarade han (vad jag trodde) korkad, och det lät så kul när han sa det, haha! :D
Det han egentligen sa var att man blir uttorkad.
 
Recept på farinsnäckor: smör/margarin 700g
                                       farisocker 400g
                                       kallt vatten 100g
                                       bikarbinat 10g
                                       Vaniljsocker och citron puré/citron smak (3tsk vanilj och två msk citron)
                                       Potatismjöl: 200g
                                       Vetemjöl 800g
 
Hur gör man?
Gör smör och farinsocker luftigt, tillsättt kallt vatten, blanda sedan in dem torra ingredienserna till en smidig deg.
Spritsa upp på blåt och papper med en krusig tyll och forma som snäckor.
 
 

 
 
 
                                           Mina limpor jag gjorde idag. Fulkornsdinkel.
 
 
                                                                     Blåa marshallow :)
 
 
                   Farin snäckor utan farin socker. (blev vanligt socker eftersom farin sockret var slut) 
 
                    
                                        Ha en forsatt trevlig eftermiddag/kväll kram Eve
 
 

RSS 2.0